Jak pečovat o čepice, šály a rukavice

V mrazivém zimním dni se jen málokdo obejde bez teplé čepice, šály či rukavic. Tato kombinace je nepostradatelnou ochranou před mrazem.Dámská čepice WOOLK CANDICE  (4)
 
Umíme ale o ně správně pečovat? Správným zacházením můžeme životnost těchto kousků prodloužit až o několik sezón. Pojďte se semnou podívat, jak na to :-)
 
Čepice, šála nebo rukavice, může být z merina, alpaky, vlny nebo akrylu, což je syntetické vlákno, jakási alternativa k vlně. Pokud je ve složení obsažen akryl, počítejte však s nějakým tím žmolkem, záleží vždy na podílu akrylu.
 
Nejvhodnější variantou jak vyprat tyto kousky je praní v ruce. Jak na to?
 
Pokud jsou na čepici drobné předměty, jako třeba kamínky Swarowski - Blauer, nebo česká značka CAPU, perte z rubu - lícovou stranou s kamínky dovnitř.
 
PRANÍ V RUCE - Výrobek je možné prát v ruce ve vlažné lázni – 30°C max, není vhodné kousky vystavit velikým teplotním rozdílům. Perte s tekutým pracím prostředkem, ideálně takovým, který obsahuje lanolin a který je na přírodní bázi. Lehce několikrát promáchněte (příliš nemačkejte) a nechte chvíli ve vodě odpočinout.
Pak několikrát propláchněte v čisté vodě. Aviváž vynechejte.
Poté velmi jemně vyždímat, nebo téměř vůbec a sušit ve vodorovné poloze, na savém podkladu, nejlépe na ručníku, do kterého můžete pro rychlejší uschnutí můžete na chvíli zabalit a vysát tak přebytečnou vodu. Kousky, které jsou ze syntetických vláken můžete sušit i v sušičce na jemný program / nižší teplotu.
PRANÍ V PRAČCE - Pokud se bez pračky neobejdete, kousky perte v pračce výhradně na šetrný program (vlna, jemné praní, praní v ruce), a také na max 30 °C, stejně jako u praní v ruce přidejte tekutý prací prostředek s obsahem lanolinu, nezapomeňte na nižší počet otáček nebo ždímání vypněte zcela a ideálně vynechejte odstřeďování.
Pokud máte kousky z umělých vláken, program nastavte na syntetiku.
 
Kousky z přírodních vláken sušíte pomalu a ve vodorovné poloze na ručníku, kousky z umělých vláken můžete na nízkou teplotu sušit v sušičce.
Praní v teplejší vodě (víc než 30°C) a dlouhé mletí v pračce výrobek znehodnotí (úplet zplstnatí a srazí se). Nesušte výrobek na topném tělese. Pokud topení přesáhne teplotu 30°C, (a to je zcela běžné) voda obsažená v úpletu se zahřeje taktéž nad 30°C a výrobek se srazí stejným způsobem jako při nevhodném praní.
 
Teď už víte jak na to a hurá do čisté čepice, která Vám vydrží několik sezón! :-)Stačí si jen vybrat z našich kousků zde.