Jak pečovat o oděvy

Jak pečovat o oděvy

VĚŠTE PRÁDLO
Věšením prádla na čerstvém vzduchu oproti používání sušičky, nejen že šetříte energie a Vaši peněženku, ale také snižujete opotřebení oděvů, které se méně mačkají, nehrozí, že se Vám oblíbený kousek srazí.
 
PEČUJTE O SVETRY A ÚPLETY

Aby si úplety zachovaly původní elasticitu a nedeformovaly se, perte je na program Jemné prádlo, nebo v ruce.
Úpletové oděvy jsou většinou elastické a tak při pověšení mohou ztratit svůj tvar, abyste takové deformaci zabránily, po vyprání je sušte rozprostřením na vodorovnou plochu. Svetry pokud možno nevěšte na ramínka, ale skládejte do komínků, předejdete tak nežádoucímu vytahání.

ŽMOLKY

Žmolky se často vytvoří na levném, ale i drahém svetru, je to vlivem podílu umělých vláken v daném oblečení. U drahého svetru často platíte za marketing/značku a u levného nemůžete čekat, že by byl vyrobený z kvalitní vláken - vlny, mohéru aj. Důležité je sledovat složení svetru a pokud má nějaká umělá vlákna, se žmolky se zkrátka musíte smířit. Nicméně není to konečná a svetřík plný žmolků nemusíte nosit jen po doma. Mám pár tipů, jak se jich zbavit.
Nošením prádla se přirozeně uvolňují vlákna textilií a ty se následně uzlují s ostatními uvolněnými vlákny. Tak vznikne žmolek, dále také třením, suchým zipem ale i praním. Žmolky se postupem času objeví nakonec na každém oblečení, jen některé látky jsou k tomuto náchylnější více, než ostatní. Důvodem je, že oblečení obsahuje umělá vlákna, jako je akryl, polyester..Díky akrylu si však v dnešní době můžeme dovolit svetr v jakékoliv barvě a narozdíl od vlny nekouše. Také je levnější než vlna.

Tvorbu žmolků oddálíte tím, že např. svetry budete prát naruby a max na 40°C (vždy se řiďte štítkem výrobce!) a pokud používáte sušičku, přidejte kousek nylonové látky, která žmolky pochytá. 
Žmolků se zbavíte několika způsoby - pomůže Vám žiletka, holící strojek nebo odžmolkovač.  

 
PEČUJTE O ČEPICE
Praní v ruce - Výrobek je možné prát v ruce ve vlažné lázni – 30°C max.. Poté jemně vyždímat a sušit ve vodorovné poloze, nejlépe na ručníku.
Praní v pračce - Veškeré výrobky je možné prát v pračce pouze na šetrný program (vlna, jemné praní), který respektuje šetrnější praní (přiměřenou teplotu a snížený počet otáček při odstřeďování).Údržba čepic s kamínky - Prát z rubu (lícovou stranou s kameny dovnitř), výrobky s kamínky vyžadují opatrné zacházení. Doporučujeme prát ručně ve vlažné vodě s minimálním množstvím pracího prostředku, neždímat – po vyprání zabalit do osušky a vodu opatrně vymačkávat. Sušit zvolna rozložené na savém podkladu.
Při praní v automatické pračce zvolte program pro jemné prádlo bez ždímání.
Praní v teplejší vodě (víc než 30°C) a dlouhé mletí v pračce výrobek znehodnotí (úplet zplstnatí a srazí se). Nesušte výrobek na topném tělese. Pokud topení přesáhne teplotu 30°C, (a to je zcela běžné) voda obsažená v úpletu se zahřeje taktéž nad 30°C a výrobek se srazí stejným způsobem jako při nevhodném praní.
Nepoužívejte aviváž!